5 manieren waarop inbrekers te werk gaan in Limburg
Wist je dat 70% tot 80% van de inbrekers een gelegenheidsdader is, die op pad gaat met een breekijzer of schroevendraaier? Hieronder leggen wij uit hoe inbrekers in Limburg te werk gaan.
1. Inbrekers kiezen de huizen zorgvuldig uit
Inbrekers kiezen de huizen waar ze inbreken zorgvuldig uit. In Limburg zijn dit dorpen die langs een snelweg liggen. Via de A2, A76, de A73 en A79 vluchten inbrekers niet alleen snel weg in Nederland, maar zijn ze ook snel de grens over naar België of Duitsland. Het is dan ook niet gek dat in verhouding tot het aantal inwoners de meeste inbraken in de gemeente Sittard-Geleen plaatsvinden.
Tip: de favoriete inbraaktijd is aan het eind van de middag en het begin van de avond. Daarom zijn de wintermaanden zo gunstig voor inbrekers. Een afgelegen en onverlichte woning verraadt al gauw dat er niemand thuis is. Laat daarom het licht branden als je ’s avonds van huis bent. Ga je een paar dagen weg? Vraag dan de buren om lampen in huis aan te doen of regel dat het licht aangaat met een tijdschakelaar.
2. Hengelen en flipperen
Er zijn een paar manieren waarop inbrekers een deur in een mum van tijd open kunnen krijgen. Door te hengelen bijvoorbeeld: met een ijzerdraad via de brievenbus het slot ontgrendelen. Of flipperen: met een hard stuk plastic de dagschoot wegduwen, zodat de deur open gaat. Heeft het slot een plaatje dat aan de buitenkant opengeschroefd kan worden? Ideaal voor inbrekers. Het cilinderslot dat uitsteekt kan dan eenvoudig geforceerd worden. Ook bovenlichters zijn vaak op een zeer eenvoudige manier vergrendeld en kan een inbreker zo open krijgen.
Tip: Hengelen en flipperen werken niet bij een deur die op het nachtslot zit. Trek daarom niet alleen de deur achter je dicht, draai hem ook op slot. Maak hier echt een gewoonte van. Zorg daarnaast voor goede, inbraakwerende sloten. Laat je daarover adviseren. Denk ook aan stevig hang- en sluitwerk bij de ramen.
Univé in Limburg
Univé is altijd dichtbij. Zeker in Limburg. In Midden-Limburg is Manon Smeets het aanspreekpunt voor onze klanten en in Zuid-Limburg is Armand Aretz uw aanspreekpunt. In Noord-Limburg is onze winkel gevestigd in Venlo.
Manon komt bij u thuis
Wij komen graag bij u thuis om uw verzekeringen door te nemen. Om u van het beste advies te voorzien is het fijn om écht contact te hebben. Op die manier kunnen wij u de beste verzekeringen aanbieden.
Maak een afspraak
3. Inbrekers kiezen vaak voor de achterkant van het huis
Een inbreker wil niet gezien worden. Daarom heeft hij vaak een voorkeur voor de achterzijde van de woning. Daar is doorgaans minder straatverlichting en er lopen minder mensen. Een schutting of heg kan het hem moeilijker maken om in de tuin te komen. Maar als hij daar eenmaal is, zal hij dankzij die omheining moeilijker opgemerkt worden.
Tip: Een buitenlamp met bewegingssensor schrikt inbrekers af en attendeert je buren en voorbijgangers erop dat er iemand bij je aan de deur staat. Zorg ook voor verlichting aan de achterzijde van de woning.
4. Staat er iets om mee naar binnen te klimmen?
Veel mensen laten ladders en kliko’s buiten staan. Deze maken het een inbreker gemakkelijk, net als pergola’s trouwens. Met deze attributen voor het grijpen bereikt een inbreker gemakkelijk een bovenraampje of het balkon op de eerste verdieping.
Tip: Zet de ladder in de schuur (die op slot is) of veranker deze. Een kliko in een containerombouw met slot is niet voor inbraak te gebruiken.
5. Kan een inbreker gemakkelijk binnenkomen?
Het gebeurt regelmatig dat mensen aan de buitenkant een sleutel in het slot laten zitten. Per ongeluk, of omdat ze iemand verwachten terwijl zij net even de deur uit zijn. Een inbreker hoeft alleen de sleutel maar om te draaien en hij is binnen. Ook een openstaand raampje geeft gemakkelijk toegang tot de woning. Vaak zal de inbreker in deze situaties eerst even aanbellen. Doet er niemand open, dan slaat hij zijn slag.
Tip: Laat nooit een sleutel in het slot zitten. Controleer voor je weggaat of alle ramen dicht zijn (ook het wc-raampje en bovenlichters). Zorg dat het een automatisme wordt, net zoals de autogordel omdoen voordat je wegrijdt.
Wat te doen bij inbraak?
Word je toch het slachtoffer van een insluiper of inbreker? Doe dan altijd aangifte bij de politie. En neem contact op met je bank als je pas gestolen is. Meld de inbraak bovendien direct bij je verzekeraar en overleg wat je moet doen.
Inboedelverzekering en inbraakschade
Het is fijn als je de schade door inbraak en diefstal vergoed krijgt. Verzeker je inboedel daarom goed. Met de inboedelverzekering van Univé kun je rekenen op een uitgebreide dekking. En inbraakschade aan de woning verzeker je bij Univé verzekerd met een opstalverzekering.
Manon helpt u graag
Bent u benieuwd of uw woning wel goed beveiligd en verzekerd is? Manon komt graag bij u thuis langs, maar u kunt ook videobellen of een telefonisch kennismakingsgesprek inplannen. Bij Univé helpen we u om schade te voorkomen en te beperken, met onze woonverzekeringen zorgen voor een extra slot op uw deur. Mocht er toch iets gebeuren, dan bent u bij ons goed verzekerd. Manon vertelt u er graag alles over.
Maak een afspraak met Manon of een van haar collega’s via het formulier op deze pagina,