Constance is burgerhulpverlener:
“Er gaat een knop om en dan handel je op automatische piloot.”
Ze vertelt over de impact die het verlenen van reanimatiehulp op haar heeft gemaakt
Constance heeft zich jaren geleden aangesloten bij het burgerhulpverlenersnetwerk. Ze is al vaak opgeroepen. De keer die de meeste impact op haar maakte, was tien jaar geleden toen er nog niet zoveel mensen bij het netwerk aangesloten waren en ze de enige aanwezige was.
En dan komt er een SMS binnen…
Op 26 augustus 2013 in de namiddag krijgt Constance een SMS. Via HartslagNU wordt ze opgeroepen om met spoed naar een nabijgelegen adres te gaan. Zonder er verder bij na te denken, stapt ze in haar auto en rijdt naar de aangegeven locatie twee minuten verderop.
Constance: “Ik weet nog dat ik me onderweg realiseerde dat ik zo rustig bleef onder de wetenschap dat er een slachtoffer op mij lag te wachten dat gereanimeerd moest worden. Achteraf gezien handelde ik op de automatische piloot.”
Het adres blijkt een bedrijventerrein te zijn. Ze zet snel haar auto aan de kant en vraagt waar de reanimatiehulp nodig is. Er is een man bewusteloos en zonder ademhaling gevonden door collega’s. Hij heeft een grauwe kleur. Constance gaat naast het hoofd van het slachtoffer zitten. Ze is op dat moment de enige burgerhulpverlener ter plaatse en er is geen AED aanwezig, dus begint ze met handmatige reanimatie.
Constance: “Na drie keer te hebben beademd tussen de borstcompressies door, komt er een agent naast me zitten. Dan pas merk ik dat er inmiddels meer mensen gearriveerd zijn. Het was mijn eerste keer reanimeren op een echt slachtoffer dus zijn begeleiding vond ik fijn. Na een tijdje kwam de ambulance en namen de ambulancebroeders het van me over.”
Constance gaat naar huis. Ze zit in een stoel met een kop warme thee. Pas dan komen alle gevoelens over wat er zojuist is gebeurd over haar heen. Misschien nog wel heftiger is het besef dat de ambulance er pas was nadat zij en de agent al flinke tijd aan het reanimeren waren.
Dan wordt ze gebeld door de agent ter plaatse. Helaas heeft het slachtoffer het niet gered. Verschrikkelijk! Het maakt een enorme impact op haar. Ook krijgt ze bericht van de vrouw en dochter van het slachtoffer. Ondanks dat het niet mocht baten zijn ze haar heel erg dankbaar.
Iedere keer wanneer Constance een oproep krijgt, voelt ze nog steeds haar hartslag omhooggaan. Elke situatie is nieuw en anders dan de vorige. Ze begrijpt heel goed dat sommige mensen het spannend vinden om zich aan te melden als burgerhulpverlener. Maar het feit dat je écht verschil kunt maken, is voor haar de beste motivatie die er is om dit te blijven doen.
Reanimatie binnen 6 minuten is van levensbelang
Constance hoopt dat meer mensen burgerhulpverlener willen worden. Het is namelijk van levensbelang dat reanimatie binnen 6 minuten plaatsvindt. Wanneer het hart stopt met kloppen, stopt ook de bloedcirculatie, waardoor er geen zuurstof meer naar de vitale organen zoals de hersenen wordt gepompt. Na ongeveer 4-6 minuten zonder zuurstof kunnen de hersenen onherstelbaar beschadigd raken.
Met de komst van AED-apparaten is reanimeren een stuk gemakkelijker en effectiever geworden. Een AED-apparaat kan het hartritme bij een hartstilstand herstellen middels een elektrische schok. Zelfs als je een black-out krijgt, vertelt het draagbare apparaat je precies wat je moet doen. En zo vergroot je de kans op overlevering aanzienlijk.
Wil jij helpen om jouw buurt zo veilig mogelijk te maken?
Meld jouw buurt dan aan en maak kans op één van de drie AED’s inclusief een cursus hoe de AED te bedienen voor maximaal 12 personen. Bekijk hier de actievoorwaarden